a different nursery

Uma das grandes diferenças entre Brasil e Europa, na minha opinião, é a cultura. É interessantíssimo o fato de que nos países europeus, as crianças são apresentadas ao bom design desde cedo, em suas próprias casas, museus, espaços coletivos… O resultado são futuros usuários conscientes e exigentes e obviamente cidades e espaços melhores. Filosofias a parte, adorei o projeto dessa creche em Londres! Simples, o espaço foge do banal colorido infantil, deixando as crianças em um ambiente neutro e acolhedor. O uso de grandes aberturas em vidro, e o pátio externo, acabam por incentivar o contato dos pequenos com a natureza! Já o aspecto lúdico fica por conta dos pendentes propostos repetidamente através do espaço. Outra preocupação importante foi o fato de que, por ser pública (sim, pasmem!) a creche precisava ser feita com baixo custo de construção e manutenção. As soluções para essa questão foram: zenitais para iluminação natural e a aplicação de madeira na construção e interiores (aplicada natural e pintada em branco e preto!). Ótima inspiração para reflexão!

*For english, scroll down…

Image

montpelier_01

montpelier_03

montpelier_04

montpelier_07

montpelier_05

montpelier_06

One of the major differences between Brazil and Europe, in my opinion, is the culture. It is very interesting the fact that in European countries, children have an early contact with proper design in their own homes, museums, collective spaces… The results are future users more aware and demanding and obviously better cities and spaces. Philosophies aside, I loved the design of this nursery in London! Simple, the space escapes from the banal colored children aesthetic, leaving the kids in a neutral and welcoming space. The use of large glass openings and the outdoor area, encourage the kids’ contact with nature! The funny aspect of the design are the pending lamps proposed repeatedly in the spaces. Another major concern was the fact that, being public (yes, gasp!) the nursery needed to be done with low cost of construction and maintenance. The solutions to this issue were: zenith for natural lighting and use of wood in construction and interior (applied naturaly and painted in black and white!). Great inspiration for reflection!

*projeto: ayarchitects_fotos: dezeen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s