art collector´s apartment

Como deveria ser o apartamento para um colecionador de arte? Antigamente, a resposta seria um espaço “pesado”, com grande quantidade de obras de arte, ornamentadas com molduras antigas e douradas e as paredes cobertas de quadros… Essa pelo menos é a visão que vem a minha cabeça inicialmente. Hoje em dia, com a evolução da arte e principalmente com a evolução da estética dos espaços de exposição, a resposta é bem diferente. Adoramos esse apartamento paulista, funcional, branco e minimalista proposto pelo escritório Consuelo Jorge. Aqui as peças de arte ficam espalhadas pela casa e as paredes são predominantemente lisas, com apenas algumas peças chave dentro da coleção. Nosso destaque vai para a separação entre os dois estares (íntimo e social), três módulos de estantes pivotantes que, quando fechados, parecem uma estante contínua e quando abertos convidam a descobrir esse novo ambiente. Outro ponto forte do projeto é o hall de entrada, onde mais uma vez, a solução pivotante é a estrela principal – aqui em uma porta de toda a largura do hall e revestimento em madeira.

*For english, scroll down…

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

Consuelo_Jorge

How should an art collector´s apartment look like? In the past, the answer would be a “heavy” space, with lots of works of art, decorated with antique gold frames and the walls covered with paintings… Well, that at least is the view that comes firstly to my mind. Today, with the evolution of art and especially with the evolution of exhibition spaces, the answer is quite different. We loved this São Paulo apartment, functional, white and minimalist proposed by Consuelo Jorge office. Here the art pieces are scattered through the house and the walls are predominantly free, with just a few key pieces within the collection. Our highlight is the separation between the two livings, three modules of pivoting shelves that when closed look like a continuous shelf and when open invite you to discover this new environment. Another strong point of the project is the entrance hall, where once again, the pivoting solution is the main star – here in a door with the entire width of the hall covered in wood.

*projeto: ConsueloJorge_via: Yatzer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s